Cum sa recunosti un dezastru

Daca prima substanta cu efect antibacterian a fost folosita in 1910 de catre chimistul si medicul german Paul Ehrlich cu scopul de a trata sifilisul (Salvarsan), iar in 1928 Alexander Fleming a descoperit penicilina, astazi, dupa o experienta de peste 100 de ani in domeniul antibioticelor, acestea sunt folosite pentru o gama larga de afectiuni printre care si: durerea de cap, de dinti, orice tip de raceala etc.. Desigur ca in marea majoritate a cazurilor utilizarea lor este abuziva, fara o reala nevoie sau teste paraclinice care sa le dovedeasca necesitatea.

Automedicatia sau consumul de medicamente fara prescriptie medicala, fenomen practicat de 73% din populatia Romaniei, implica riscuri multiple pentru ca fiecare individ reactioneaza diferit la un tratament in functie de particularitatile acestuia, fie ca vorbim de alergii, interactiuni cu alte medicamente, erori de dozare, necunoasterea efectelor secundare sau posibilitatea agravarii unor afectiuni preexistente. Exista si medicamente concepute pentru automedicatie, dar in acelasi timp exista si o bariera a carei trecere impune prezenta unui specialist. In realitate aceasta bariera a fost impinsa cu mult peste limitele de siguranta prin documentarea in fata calculatorului sau influenta mass-mediei din motive economice.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene 18% dintre romani iau tratament antibiotic fara reteta de la un medic, in timp ce media europeana este de 3%, dar problemele vin si din cealalta parte prin prescriptia abuziva a medicilor. Pentru a reduce aceste cifre este necesara educarea populatiei in privinta consumului abuziv de medicamente, in special al antibioticelor si efectele negative ale acestor actiuni nefondate, dar in acelasi timp si obligativitatea specialistilor de a folosi rational ghidurile de administrare.

Daca prin introducerea antibioticelor in practica medicala s-a reusit reducerea drastica a incidentei mortalitatii prin infectii bacteriene, fenomen ce reprezenta principala cauza de mortalitate acum 100 de ani, in prezent ne confruntam cu o noua problema mult mai grava…

REZISTENTA BACTERIANA

Statisticile arata ca doar 1 din 10 pacienti primesc o recomandare corecta de tratament antibiotic. Nici pacientii care recurg la automedicatie, nici farmacistii care elibereaza antibiotice fara reteta si nici doctorii care le prescriu abuziv nu inteleg ca aceste actiuni accelereaza capacitatea bacteriilor de a se apara in fata medicamentelor si conduc la aparitia “Superbacteriilor” ce nu raspund la tratament, astfel o simpla infectie bacteriana poate deveni fatala.

Partea plina a paharului?

21908120_1551503278226550_1319227694_o.jpg

Locuri mai bune de parcare… Haz de necaz!

 

Concluzii

Daca nu se va reusi controlul adecvat al utilizarii antibioticelor la scara mondiala, capacitatea noastra de a vindeca infectiile bacteriene va fi depasita si riscam o reintoarcere in “epoca pre-antibiotica”.

In incheiere va las cu o imagine care concluzioneaza cel mai bine cele discutate.

21698221_1551513738225504_468307314_n

Rezultatul unei antibiograme ce indica multirezistenta a Streptococcus Pneumoniae, principalul responsabil de aparitia pneumoniei comunitare, la cele mai prescrise antibiotice sau mai scurt “Cum sa recunosti un dezastru

 

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑