De ce poarta medicii halate albe?

Traditionala uniforma a medicilor este folosita de peste 100 de ani in lumea medicala. De-a lungul timpului oamenii s-au obisnuit cu aceasta imagine si cauta ca de fiecare data cand se duc intr-un spital, cabinet particular sau o clinica sa fie tratati de catre o persoana care poarta halat alb. Surprinzator sa vedem toate aceste lucruri tinand cont de faptul ca pana in secolul al XIX-lea uniforma doctorilor era neagra, fiind considerata cea mai sobra culoare. O posibilitate suplimentara sau alternativa pentru imbracamintea intunecata ar putea fi aceea ca, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, solicitarea de sfaturi medicale era de obicei o ultima solutie si frecvent un precursor al mortii.

In 1875 Thomas Eakins, un pictor american realist, a creat pictura intitulata “The Gross Clinic”. Aceasta reproduce o scena din amfiteatrul Universitatii Thomas Jefferson, Philadelphia, in care Dr. Samuel Gross impreuna cu asistentii sai, toti imbracati in haine negre, opereaza piciorul unui pacient tanar.300px-Thomas_Eakins,_American_-_Portrait_of_Dr._Samuel_D._Gross_(The_Gross_Clinic)_-_Google_Art_Project

Cam in aceeasi perioada, prin contributia deosebit de importanta a chirurgului englez Dr. Joseph Lister, a aparut si a inceput se dezvolte ideea de antisepsie in Europa. Pe atunci infectiile erau explicate ca fiind efectul prezentei in aer a unor substante chimice, “miasme”, care actioneaza asupra tesuturilor. Notiunile elementare de igiena ca spalatul mainilor sau a ranilor erau considerate inutile.

Modificarile aduse de Lister au fost surprinse de acelasi Thomas Eakins in 1889 in cadrul picturii ” The Agnew Clinic”, pictura ce surprinde echipa operatorie formata din Dr. Hayes Agnew si asistentii acestuia. Toata echipa este imbracata in haine de culoare alba, pacientul este acoperit cu un “camp” alb si asistenta are o boneta alba.

300px-Thomas_Eakins,_The_Agnew_Clinic_1889

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cand medicina a devenit o intreprindere cu adevarat stiintifica asa cum o stim si astazi, “Albul” sau “Puritatea” medicinei s-au reflectat in hainele medicilor.

Nu toti medicii poarta halat alb

In Romania, ca si in Norvegia, Suedia sau Finlanda, majoritatea medicilor poarta halat alb. In schimb, in Danemarca sau Marea Britanie, halatul alb nu este atat de popular, se arata intr-un articol al American Medical Association.

Multi dintre medicii pediatri si cei psihiatri au renuntat la traditii pentru a nu-si nelinisti pacientii.

Copiii asociaza in general halatul alb cu injectiile si durerea, motiv pentru care plang si sunt agitati atunci cand se intalnesc cu pediatrul.

baby-1 Iar mergem la doctor?

Medicii psihiatri au observat ca halatul alb le produce o stare de nervozitate pacientilor si multi dintre doctorii cu aceasta specializare au renuntat la el.

De ce poarta chirurgii costume verzi sau albastre?

Albul imaculat poate obosi vederea şi chiar produce momente scurte de orbire atunci când este privit imediat după ce ochii au stat concentraţi pe o culoare închisă (sangele). Sunt sigur ca nimeni nu-si doreste asta in timpul unei operatii, nu?

  • Ok, dar de ce verde sau albastru?

Pentru ca se afla la capatul opus al spectrului de culori fata de rosu si aceasta ii ajuta sa-si regleze instantaneu receptia corecta a culorilor si sa aiba o vedere mai buna. Daca un chirurg priveste mult timp o culoare rosie sau roz, acesta se desensibilizeaza. Semnalul rosu din creier se estompeaza, ceea ce ingreuneaza felul in care acesta vede nuantele corpului uman. Privind ceva verde din cand in cand, ochii raman mai sensibili la variatiile rosii.

Surgery 6_0

Hipertensiunea de Halat alb

O afectiune reala mentionata intr-un articol publicat in The Journal of the American Medical Association (JAMA) des intalnita in randul pacientilor care se tem de medic. Acestia prezinta cresteri ale tensiunii arteriale la vederea medicului curant, putand reprezenta o capcana de diagnostic pentru practician.

hipertensiune_frica_halate

Ceremonia halatului alb

Lansata de catre Universitatea din Chicago in 1989, iar in 1993 pe deplin integrata in practica academica prin Universitatea din Columbia, ” Ceremonia halatului alb” este  simbolul oficial al trecerii catre lumea medicala. Aceasta a aparut pentru prima data in Romania in 2012 la UMF Iasi.

 

Spitalele se coloreaza!!

Apar tot mai multe firme, mai multe culori, designuri si nu mai este mult pana o sa devina o moda. Daca nu s-a intamplat deja..

Imaginea medicului in halat alb si toata istoria din spatele ei probabil vor disparea in scurt timp.

Acestea fiind spuse ramanem cu o intrebare foarte importanta:

Anul acesta ce culoare se poarta?

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑